Măștile tradiționale venețiene
Italienii foloseau măștile încă din secolul al XIII-lea pentru a-și ascunde identitatea. În 1703, autoritățile au încercat să interzică măștile pentru că erau folosite și de cei care comiteau ilegalități. Pe vremuri, venețienii nu foloseau măști doar la carnaval, ci și cu alte ocazii, bine definite în calendar. Dar ele au rămas definitorii pentru carnaval. Îi conferă unicitate. Măștile reprezintă personaje din commedia dell’arte. Iar în tradiția Carnavalului de la Veneția, există 12 tipuri de măști care încă se poartă.

Masca Bauta – variante care acoperă toată fața, dar și cele până la gură, ușurând mâncatul, băutul și vorbitul.
Masca Columbina – acoperă doar jumătatea de sus a feței. Este foarte frumos decorată, uneori cu aur sau argint, alteori cu pene.
Masca Moretta – extrem de populară printre femeile venețiene, aceasta acoperă întreaga față cu dantelă neagră, ceea ce o face pe purtătoare enigmatică, fără a-i acoperi întru totul trăsăturile feminine.
Masca Volto sau Larva – de obicei albă, purtată împreună cu o pelerină și o pălărie tricorn.
Masca Il Medico della Peste – are un cioc lung și ochii tăiați rotund, acoperiți cu discuri de cristal. Masca aceasta era îmbrăcămintea doctorilor de ciumă. A fost creată pentru a-l proteja pe doctor de infecție și a devenit un simbol al carnavalului. Însă pe cât de înspăimântătoare, pe atât era de utilă. În ciocul acela lung, ca de pasăre, se punea un amestec de ierburi medicinale, tot cu scop de protecție.